Wat is filigraan nou eigenlijk?
Wat is filigraan nou eigenlijk? Is een vraag die mensen mij regelmatig stellen. En dat is niet in één keer verteld, dus zal ik er in dit blog over schrijven.
Filigraan of filigrain is een heel oude techniek wat heel ver terug gaat in de tijd. Het is een vorm van goudsmeedwerk alsook draai en soldeertechniek. Het is goud of zilver wat gemaakt is van gedraaid draad wat weer aan elkaar gesoldeerd of gesmolten is. Dit smelten wordt met een blaaspijp of brander gedaan. Het resultaat lijkt op kant. Men weet het patroon erin te krijgen, door constant deze techniek over elkaar heen te herhalen. Dit gebeurt bij materialen om sieraden te maken en waar ik het zo direct over zal hebben, maar ook bij het hang en sluitwerk in gietijzer. Je hebt misschien wel die prachtige hekken of smeedwerk om deuren heen gezien. Met name in India doen ze dit graag en veel! Een kunst op zich dus.
Bovendien is het door de dunne draden aan elkaar te smelten ook zeer licht materiaal gebleven wat haast niets weegt en wat het uitermate geschikt maakt voor het maken van bijvoorbeeld oorbellen, waardoor je niet van die zware hangers krijgt die je oorlel een paar treden lager laten zakken!
Nu wordt het zoals ik hierboven al zei dus niet alleen in smeedijzeren hekken gedaan, maar ook in materialen voor sieraden. Denk bij materialen bijvoorbeeld aan kralenkapjes.
Deze maken je sieraden extra mooi afgewerkt zonder het nog zwaarder te maken als nodig is. Ik gebruik het haast bij alles zoals kettingen, armbanden, oorbellen, dromenvangers.
Van gewone plakringen waar je zelf niets anders meer aan hoeft te doen als een cabochon of in de volksmond plaksteen genoemd op te bevestigen, worden het door het prachtige patroon heel aparte ringen die ook nog eens heel licht zijn in het dragen.
Geen wonder dat ik graag met filigraan werk. Je hebt altijd eer van je werk!
Met vriendelijke groet, Gerda van Atelier Hobbekol.